طلاق

رجوع بعد از طلاق و شرایط انجام آن در قانون خانواده چیست؟

رجوع یا بازگشت از طلاق در قوانین خانواده پیشبینی شده که ما در اینجا با توضیحات مفصل قوانین مربوط به آن سعی در روشن شدن ذهن شما و ارائه اطلاعات هر چه بهتر داریم و در راستای این هدف و بهبود بخشیدن به اطلاعات حقوقی عموم شهروندان گروه وکلای آرتین بر آن است تا مقالات به روز که براساس قوانین جدید میباشد را قرار دهد که در کنار مشاوره تخصصی وکلای ما بهترین نتیجه حاصل شود.

رجوع

طلاق به دو نوع طلاق بائن و طلاق رجعی تقسیم می شود که این تقسیم بندی بر اساس وجود یا عدم وجود قابلیت رجوع از طلاق می باشد. در قانون مدنی و قانون حمایت از خانواده و همچنین در عرف جامعه، تقسیم بندی فوق پذیرفته شده و بسیاری از فقها در احکام رجوع کردن بعد از طلاق اتفاق نظر دارند. رجوع در لغت به معنی بازگشت به وضعیت سابق می باشد. در ازدواج، اگر مرد حق رجوع به زن، بعد از طلاق را داشته باشد، می تواند بدون نیاز به عقد مجدد و تشریفات، دوباره به زن محرم شده و زن و شوهر محسوب شوند. قانون امور حسبی، زوجه را در حالت طلاق رجعی، همچنان به عنوان همسر مرد به حساب می آورد.

رجوع چیست؟

رجوع در طلاق چه مفهومی دارد؟در علم حقوق، به اعمالی که برای انجام، نیاز به اراده دو نفر دارند عقد می گویند و در مقابل اعمالی که با اراده یک نفر قابل انجام است، ایقاع نامیده می شود. رجوعی نیز ایقاعی است که ارائه مرد در آن دخیل است و بعد از طلاق رجعی و در مواردی بعد از طلاق بائن انجام می پذیرد. هرچند فعل رجوع نیاز به عقد مجدد ندارد اما باید برای ثبت رجوع ظرف مدت یک ماه اقدام نمود، در غیر اینصورت، رابطه زن و مرد جرم محسوب شده و مجازات دارد. قصد رجوع می تواند به صورت کلامی یا عملی از سوی مرد مطرح شود. به طور مثال، مرد می تواند با بوسیدن یا گرفتن دست همسر سابق خود با نیت رجوع، قصد خود را مبنی بر پشیمانی بعد از طلاق و رجوع در طلاق ابراز نماید.

شرایط طلاق رجعی

یکی از ویژگی های طلاق رجعی، ابقای زوجیت در مدت عده است. در این ایام، تمام تکالیف و حقوق فی مابین دو طرف در صورتی که با اصل طلاق تضاد نداشته باشد، قابل اجرا است. نفقه زوجه در مدت عده در طلاق رجعی، بر عهده زوج است. بعلاوه نکاح مرد پیش از پایان یافتن زمان عده، با خواهر زن حرام و ممنوع می باشد. شرایط رجوع از طلاق رجعی به این صورت است که مرد می تواند در زمان عده طلاق رجعی، بدون نیاز به ازدواج مجدد و ثبت آن به زن رجوع نماید.

رجوع بعد از طلاق خلع

طلاق خلع نوعی طلاق بائن است که به واسطه کراهت زن از مرد با پرداخت مالی به مرد انجام شده و موافقت مرد برای طلاق جلب می شود. مال پرداخت شده می تواند بخشی یا تمام مهریه بوده یا مبلغی بیش از مهریه باشد. رجوع بعد از طلاق خلع تنها در صورتی می تواند اتفاق بیفتد که زن در مدت عده، مهریه بخشیده شده خود را مطالبه نماید. در غیر اینصورت، مرد حق رجوع ندارد. شرایط رجوع بعد از طلاق توافقی نیز مانند طلاق خلع است زیرا طلاق توافقی نوعی طلاق خلع به حساب می آید.

رجوع در طلاق بائن

در صورتی که زن در طلاق بائن، یائسه یا باکرده باشد، از آنجایی که عده به وی تعلق نمی گیرد، طلاق و بذل مهریه به دو طرف قطعی شده و نمی توانند از آن رجوع نمایند. اما در صورتی که زن عده داشته باشد، تنها در صورتی که زن از مهریه بذل شده خود رجوع نماید، مرد حق رجوع دارد و طلاق بائن به طلاق رجعی تبدیل می شود.

نحوه ثبت رجوع از طلاق

مدت زمان رجوع بعد از طلاق رجعی، تا پایان مدت عده زن می باشد. پس از پایان زمان عده اگر مرد قصد رجوع داشته باشد، باید اقدام به ازدواج مجدد نماید. این مدت در طلاق بائن منوط به زمانی می شود که زن از بذل مهریه رجوع کرده باشد.

برای ثبت رجوع باید به دفترخانه رسمی که طلاق در آن تنظیم شده است مراجعه نمود و سردفتر، اقدام به ابطال صورت جلسه طلاق نماید.

در صورتی که مرد تا یک ماه وقوع رجوع را ثبت نکند، زن می تواند از وی شکایت نموده و دادگاه ضمن الزام مرد به ثبت رجوع، وی را به پرداخت جزای نقدی از ۸۰ تا ۱۸۰ میلیون ريال یا ۹۱ روز تا ۶ ماه حبس محکوم نماید.

در صورت بروز مشکل در زمینه رجوع از طلاق می توانید از مشاوره های وکیل خانواده مورد اطمینان خود در گروه “گروه وکلای آرتین”، از طریق درخواست مشاوره حضوری یا تماس تلفنی بهره مند شوید.

دکمه بازگشت به بالا
مشاوره با تیم وکلای آرتین : 09103501470